Atėjus žiemai ir atšalus orams, suskubome pakalbėti apie vitaminus, kurių šiuo metų laiku mums ypač reikia. Vienas geriausiai žinomų vitaminų yra C. Jo rūgštų skonį visi vaikai puikiai žino. Pagrindinis vitamino C šaltinis – švieži vaisiai, daržovės ir uogos. Tad atlikome eksperimentą su bulve, morka, obuoliu ir citrina. Daržoves perpjovėme pusiau. Ant vienos puselės užlašinome ką tik išspaustų citrinos sulčių, ant kitos – ne. Citrinų sultimis apšlakštytų rudens gėrybių puselių spalva nepakito. Kitos puselės, kuriose nepateko citrinų sulčių parudavo ir pajuodavo. Tada aiškinomės, kodėl taip atsitiko. Paaiškėjo, jog perpjovus obuolį, bulvę ir morką, veikiamos oro medžiagos žūva, o citrinų sultyse esantis vitaminas C spalvą ir skonį apsaugo nuo deguonies poveikio. Pabaigus eksperimentą, pasigaminome sveikuolišką citrinų gėrimą ir jį ragavome. Vaikai žino ir supranta, kad reikia valgyti daug daržovių ir vaisių, kad augtume sveiki ir stiprūs.
„Nykštukų“ grupės mokytoja Daiva Čeidienė