Duona – sveikiausias maisto produktas ir neįkainuojamas žmogaus turtas. Duoną valgome kasdien, tačiau retai kada susimąstome, kokį kelią ji nueina, kol pasiekia mūsų stalą. „Nykštukų“ grupės vaikai kartu su savo mokytojomis vykdė etnokultūrinio ugdymo projektą „Duonos riekelėje – žiemkenčio kelias“, kurio siekis ir buvo supažindinti vaikus su duonos keliu, nuo grūdo iki duonos riekelės. Grupėje buvo kalbama su vaikais apie žemės darbus, skaitomos lietuvių liaudies pasakos, eilėraščiai apie duoną, vedamos STEAM veiklos, tyrinėjimai. Vaikai dalyvavo edukacinėje programoje „Duonos kepaliukas“, kurios metu sužinojo įvairių įdomybių ir netikėtumų apie duonos gamybą: kodėl kepėjai ryši prijuostes ir dėvi kepuraites, kodėl rėtis kiauras, kokio skonio miltai, kaip kvepia rauginta tešla, kodėl duona tokia gardi? Vaikai minkė tešlą, formavo kepaliuką, gamino svajonių duonelę. Su vaikais vykome į Radviliškio kaimo kepyklą. Ten mūsų laukė susitikimas su kepyklos šeimininkais Audrone ir Albinu Kisieliais. Vaikučiai dalyvavo edukacinėje programoje „Duonos kelias“, kurią vedė kepyklos šeimininkė, o jai talkino kepėjas Vidmantas. Programos metu vaikai mokėsi gerbti ir mylėti duoną, sužinojo, iš kokių grūdų ji kepama, susipažino su duonos kepimo tradicijomis, patys ją minkė, kepė ir ragavo. Kol duonelė kepė, vaikai „Duonos kelio“ skulptūrų parke klausėsi šeimininkės sekamos pasakos, atliko užduotis. O kai duonelė iškepė, kiekvienas rinkosi savo kepalėlį ir vežėsi šiltą duonelę namo. Visi džiaugėsi pirmąja savo mažomis rankelėmis kepta duona.
Baigiantis projektui organizavome etnokultūrinę vakaronę „Duonos kelias“, kurioje dalyvavo vaikučių tėveliai, šeimos nariai, svečiai. Šokome liaudiškus šokius, žaidėme ratelius, dainavome daineles, deklamavome eilėraščius apie duoną. Linksmi liaudiški šokiai, geros emocijos ir bendrystė sujungė visus šventės dalyvius ir suteikė daug džiugių akimirkų.
„Nykštukų“ grupės mokytojos Daiva Čeidienė, Margarita Stasevičienė